Хижий птах - яструб. Хто її їсть?

Яструб - це одна з широко відомих порід хижих птахів.Дивлячись на небо, часом можна побачити зачаровує політ яструба. Це видовище є практично в будь-якій точці населеного світу, адже його мисливські угіддя стеляться від південних до північних широт. Кожну територію заповнює певний вид, а їх в сімействі яструбиних налічується близько 50.

зміст

Те, що ці птахи фігурують у віруваннях різних народів, вони зобов`язані таким якостям, як:

  • швидкості;
  • спритності;
  • гордовитою поставі;
  • рябої забарвленням пір`я;
  • зловісному погляду.

Крім того, через їх блискавичній в полюванні і кровожерливості про цих хижаків складено багато прислів`їв.

місцеперебування

Яструб може пікірувати з висоти або приземлятися акуратно і неквапливо.Селяться яструби практично скрізь, але перевагу в виборі місця проживання віддають добре проглядаються місцях. Це можуть бути як ліс, гірський масив або степ. Головне, щоб було більш-менш високе дерево, де можна побудувати гніздо, при цьому не має ніякого значення, хвойне це або листяних дерев. Деякі види яструбів один раз будують гніздо і користуються ним до тих пір, поки воно не починає розвалюватися. Інші щороку влаштовують будівництво, при цьому можуть відрізнятися непостійністю, тобто в один рік гілочки будуть акуратно укладені, дно гнізда встелене мохом, в інший рік - гілки накидати абияк, і про мох навіть не згадується.

Оглядаючи свою територію з найвищої гілки дерева, яструб ретельно стежить за тим, щоб в угіддя НЕ залетіли крилаті хижаки. При цьому лояльно ставиться до інших тварин.

яструбина полювання

Ручний яструб живе довго, прив`язується до господарів і повертається після польоту назад.Літаючи високо або перебуваючи на верхівці дерева, яструб здатний розглянути на землі найменше комаха, не кажучи вже про дрібних гризунах. Вистеживши жертву, він робить блискавичний рух - і видобуток в пазурах. Побачивши хижака, ширяючого високо в небі, гризуни, невеликі птахи, в тому числі і домашні, яким він може загрожувати, відчувають смертельний жах і намагаються сховатися.

Дуже часто полювання ведеться із засідки, і у жертви, захопленою зненацька, немає абсолютно ніяких шансів на порятунок. Але полюванні іноді заважають швидкокрилі ластівки, що летять слідом за яструбом і оповіщають усіх потенційних жертв про небезпеку, що наближається. При появі більш великих хижих пернатих, яструб часто залишає місце полювання. Також ретирується він в разі нападу зграї ворон. При атаці на хижака іноді до воронам приєднуються галки і сороки. Згуртованою зграєю вони кидаються на яструба, і в деяких випадках це може закінчитися для нього плачевно.

вороги яструбів

Здобиччю для яструба стають гризуни.Тривалість життя цих птахів в природних умовах може досягати 20 років, це, звичайно, за умови, що їх на них не нападуть інші хижаки. А хто їсть яструбів? Серед бажаючих поласувати яструбиним м`ясом основними є більші хижаки. Будь-який з них буде радий з`їсти птицю, але зловити пернатого хижака не так просто.

Основних ворогів не так вже й багато, це:

  • Вовки і лисиці. Вони мають терпіння протягом довгого часу вистежувати і чекати зручного моменту для нападу.
  • Пугач і сови. ці нічні птахи прекрасно бачать у темряві, тому цілком здатні підстерегти сонного яструба і пустити його в їжу.

Але і інші хижаки можуть представляти для нього загрозу. Яструб - хитра птах, і перш ніж підлетіти до гнізда, він петляє, паморочиться над деревами, заплутуючи сліди для того, щоб інші м`ясоїдні тварини вистежили місце розташування гнізда. Цей маневр не завжди допомагає, тому він може прилетіти в розорене дрібними хижаками гніздо. Але і тут треба бути напоготові, адже деякі м`ясоїдні тварини цілком можуть чекати яструба у його колишнього будинку.

Яструб на полюванні робить стрімкі рухи.Остерігатися яструбові треба також і більш великих хижих птахів. У сімействі яструбиних не гребують закусити родичами. Серед пернатих м`ясоїдних процвітає поїдання один одного. Сильніші пташенята в гнізді, особливо при нестачі корму, цілком можуть з`їсти слабких маленьких родичів. При несприятливих для самця обставин, він може послужити їжею для більшої самки. Тобто, хто слабший, того і з`їли.

У гонитві за здобиччю, яструби можуть вести себе нерозважливо і не помічати перешкод на своєму шляху. Тому цілком можуть врізатися в що стоїть на їх шляху дерево або споруду. А що впала і поранена птиця стає легкою здобиччю будь-якого хижака.

Розслаблятися яструба не можна, а на землі тим більше, адже крім різноманітних хижаків там водяться ще і змії, які теж не проти поласувати смачною пташкою. Якщо птах поранена або загинула, тут відразу ж з`являються і любителі поласувати мертвою пташкою, наприклад, грифи.

Найбільшу небезпеку для яструбиних представляє людина. В середині 20 століття люди оголосили переслідування на яструбів, так як вважалося, що вони сприяють вимиранню деяких видів птахів, на яких полюють люди.

Поступово людство починає розуміти, що яструб - санітар природи, без його існування рівновагу екології порушиться. Адже найчастіше його здобиччю стають ті птиці, на піймання яких яструбом витрачається трохи сил і енергії, то є поранені або хворі. Крім того, пернаті хижаки регулюють чисельність гризунів на полях. Значення яструбів в екосистемі величезна.

І дуже важливо не втратити цей безцінний витвір природи - хижих птахів!





Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 56