Зелений дятел - мешканець європейських лісів: фото

Облаштування гнізда зеленого дятлаУ змішаних і листяних лісах Європи мешкають великі птахи з красивим нарядом - зелені дятли. Відсутні вони лише в місцевостях, зайнятих тундрою і на території Іспанії. У Росії птахи живуть на Кавказі і на захід від Поволжя. У ряді суб`єктів Російської Федерації зелений дятел занесений до Червоної книги.

зміст
  • Полювання та харчування
  • розмноження
  • облаштування гнізд
  • Пташенята зеленого дятла
  • Опис зовнішнього вигляду і голоси зеленого дятла

    Висиджування пташенят зеленого дятлаВерхня частина тулуба і крила птаха сягають оливково-зелене забарвлення, нижня - світло-зелений або зеленувато-сірий з темними плямами (на фото).

    Під дзьобом у дятла розташована смужка пір`я, що нагадує вуса. У самок вона чорна, у самців - червона з чорної облямівкою. На їх потилиці і в верхній частині голови є вузька шапочка яскраво-червоного пір`я. Чорна передня частина голови птиці на тлі зелених щік і червоного верху виглядає як «чорна маска». У зелених дятлів жовто-зелене Надхвістя і свинцево-сірий дзьоб.

    Самки і самці відрізняються тільки за забарвленням вусів. У що не досягли статевої зрілості птахів «вуса» нерозвинені. У молодих особин очі темно-сірого кольору, а у старих - блакитно-білого.

    дятли мають чотирипалі лапи і гострі загнуті кігтики. З їх допомогою вони міцно чіпляються за кору дерева, при цьому опорою птиці служить хвіст.

    голос

    У порівнянні з сивим дятлом у зеленій особини голос різкіший і характеризується як «клекіт» або «регіт». Птахи видають гучні звуки, схожі на «глюк-глюк» або «клей-клей». Наголос в основному робиться на другому складі.

    Птахи обох статей кричать протягом всього року, і їх репертуар один від одного не відрізняється. Під час співу зміни по висоті голосу не відбувається. Зелений дятел майже не вистукує трелі і рідко довбає дерева.

    Красиві фото: Зелений дятел
    Голос зелених дятлівФотографії зелених дятлівОблаштування гнізда зеленого дятлаДе живе зелений дятел?Дятел зелений в природіГолос зелених дятлівРозмноження зелених дятлівДе живе зелений дятел?Що їдять зелені дятлиДятел зелений в природіГолос зелених дятлівНа кого полюють зелені дятлиЩо їдять зелені дятлиФотографії зелених дятлівДе живе зелений дятел?Дятел зелений в природіРозмноження зелених дятлівГолос зелених дятлівДе живе зелений дятел?Дятел зелений в природі

    Полювання та харчування

    Фото дятла зеленого дятлаЗелені дятли - це дуже ненажерливі птиці. У великій кількості вони поїдають мурах, які є їх улюбленими ласощами.

    На відміну від інших видів дятлів, ці особи прожиток собі шукають не на деревах, а на землі. Знайшовши мурашник, птиця своїм липким десятисантиметровим мовою витягує з нього мурах і їх лялечок.

    Харчуються вони в основному:

    • мурахами роду Formica, Lasius і рудими лісовими мурахами;

    • равликами, гусеницями боржників, личинками дроворубів, дощовими черв`яками;

    • бджолами, яких ловлять біля вуликів, підвішених в лісі;

    • рослинними кормами, які вони вживають в їжу в меншій мірі, вибираючи опале плоди шовковиці, винограду, черешні, вишні, хурми, груші, яблуні. Можуть подзьобати ягоди і насіння.

    У холодну пору року, коли випадає сніг, і мурахи ховаються під землю, в пошуках їжі зелені дятли в заметах проривають нори. Шукають вони заснули комах і в різних затишних куточках. Крім цього, взимку птиці охоче клюють замерзлі ягоди тиса і горобини.

    розмноження

    Зелений дятел довбає дерево в пошуках жучківВже до кінця першого року життя зелені дятли приступають до розмноження. Зиму самка і самець проводять один від одного окремо. А в лютому у них починається шлюбне збудження, яке досягає свого піку на початку квітня.

    Навесні особини обох статей виглядають дуже збудженими. Вони перелітають з гілки на гілку і рекламують вбрання під гніздо місце гучними і частими криками. На відміну від інших дятлів барабанний стукіт у них трапляється рідко.

    На початку шлюбного періоду птахи співають вранці, а до кінця - вечорами. Навіть після звукового контакту самки і самця їх активність не припиняється. спочатку птиці перегукуються один з одним, потім сходяться всі ближче і торкаються дзьобами. Ці ласки завершуються спарюванням. Перед зляганням самець ритуально годує самку.

    Пари утворюються тільки на один сезон. Однак через прихильності птахів до певного гнізда, ці ж особи можуть возз`єднатися і на майбутній рік. Цим вони відрізняються від сивих дятлів, ведуть кочовий спосіб життя поза сезоном розмноження і часто змінюють місця гніздування. Зелені ж дятли свою територію далеко не залишають і від місць ночівлі більш ніж на п`ять кілометрів не відлітають.

    облаштування гнізд

    Зелений дятел біля водоймиПеревага птиці віддають старому дупла, яке може використовуватися до десяти і більше років поспіль. Найчастіше нове гніздо зелені дятли облаштовують на відстані не більше п`ятисот метрів від торішнього.

    Довбають дупло обидві птиці, але більшу частину часу, звичайно ж, самець.

    Розташовуватися дупло може на бічному суку або в стовбурі, на висоті від двох до десяти метрів від землі. Дерево птахи вибирають з підгнилого серединою або мертве. Найчастіше для будівництва гнізда використовуються м`які породи дерев, такі як:

    • верба;
    • береза;
    • бук;
    • тополя.

    Діаметр гнізда від п`ятнадцяти до вісімнадцяти сантиметрів, а глибина може досягати п`ятдесяти сантиметрів. Дупло в діаметрі зазвичай близько семи сантиметрів. Роль підстилки виконує товстий шар деревної потерті. На будівництво нового гнізда йде від двох до чотирьох тижнів.

    Пташенята зеленого дятла

    Яйця птиці відкладають з кінця березня по червень. Кількість яєць в одній кладці може бути від п`яти до восьми. Вони мають довгасту форму і блискучу шкаралупу.

    На гніздо птах сідає після відкладання останнього яйця. Насиджування триває чотирнадцять-сімнадцять днів. У парах на гнізді сидять обидві особини, змінюючи один одного кожні дві години. Вночі найчастіше в гнізді присутній тільки самець.

    На світло пташенята з`являються практично одночасно. Доглядають за ними обоє батьків. Годують пташенят зелені дятли з дзьоба в дзьоб, отригівая принесену їжу. Дорослі особини до вильоту пташенят з гнізда поводяться приховано, не виявляючи нічим свою присутність.

    На двадцять третій - двадцять сьомий день життя, пташенята починають привертати до себе увагу і періодично намагаються вибратися з гнізда. Спочатку вони просто повзають по дереву, а потім починають літати, кожен раз повертаючись назад. Навчившись добре літати, частина пташенят слід за самцем, а частина за самкою, і тримаються разом з батьками ще близько семи тижнів. Після цього кожен з них починає самостійне життя.

    Людині зеленого дятла легше почути, ніж побачити. Той, хто побачить або почує цю красиву співочу пташку, отримає незабутнє враження і голос зеленого дятла не переплутає вже ні з ким.





    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Оцініть, будь ласка статтю
    Всього голосів: 97