Нічні птиці. Види хижих нічних птахів. Сови

Найвідомішим пернатим хижаком вважається сова.Хижими прийнято називати птахів, що полюють у польоті на свою жертву. Їх характерними рисами є відмінний зір, а також сильні кігті і дзьоб, службовці для захоплення і вбивства мети. Важливу роль в полюванні пернатих хижаків відіграє також слух.

зміст

Види хижих птахів

Хижі птахи поділяються на два види:

  • денні хижі;
  • нічні хижі.

До денним хижим птахам відносяться сімейства

  • яструбиних;
  • Скопин;
  • соколиних;
  • секретарі;
  • американські грифи.

До нічних хижим птахам належить загін совоподібних, в якому виділяються два сімейства: совиних і сипухові. Найвідомішими представниками є сови (Біла, полярна, вухата, болотна, яструбина і інші), пугачі, сичі і сичики (будинковий, гороб`ячий і інші), неяситі (бородата, довгохвоста, сіра), сипуха і сплюшки.

сова

Особливості зовнішнього вигляду і їх вплив на спосіб життя

Біла сова відрізняється великими розмірами і світлим забарвленням.Практично всі сови мають загальні риси. На великій голові розташовані великі очі, які здаються ще більше за рахунок розташованого віялом навколо них оперення. Це лицьовий диск. Мають коротким дзьобом зігнутої форми, біля основи якого знаходяться ніздрі. У цих птахів густе і м`яке оперення, хвіст прямокутний, досить великі округлі крила, за допомогою яких вона швидко і безшумно планує і літає. Крила можуть відрізнятися в залежності від виду: у птахів, що полюють у лісі, вони досить короткі, а у тих, хто шукає видобуток на відкритій місцевості - довгі.

Ноги і пальці покриті пір`ям до кігтів, виняток - рибні сови. За рахунок того, що передні пальці оборотні, сови можуть сидіти на гілках, а наявність довгих і гострих кігтів дає їм можливість міцно захоплювати свою жертву. Яскравою рисою, що відрізняє їх від інших птахів, є відсутність зоба.

Полярна сова прекрасно себе почуває в Сибіру.Забарвлення у сов захисний, допомагає совам маскуватися на тлі навколишнього середовища і бути практично невидимими в денний час доби. У хижих птахів цього виду, що мешкають в лісі, коричневий відтінок пір`я, а тих, що живуть в хвойних лісах він змінюється на сірий. У сов, що проживають на рівнинах, пір`я більш світлого кольору, а в пустелях рудого відтінку. Колір у самців і самок завжди однаковий, винятком є полярні сови. Самці мають білосніжний забарвлення, а самки - строкатий, з коричневим відтінком.

Вухата сова виглядає трохи комічно.Сови є нічними хижими птахами, полювати в темряві їм допомагають гострий зір і гарний слух. Великі очі у сов дивляться вперед, але вміння повертати голову практично на 180 градусів забезпечує більш широке коло огляду. Вуха знаходяться по обидва боки лицьового диска, причому не у всіх видів вони симетричні, можуть відрізнятися розмірами або бути зміщені вгору або вниз. У цих птахів дуже велике внутрішнє вухо, а також величезна кількість нейронів в області, що відповідає за слух. За рахунок цих особливостей сови чудово чують свою жертву в нічний час доби.

Болотяна сова- один з мігруючих видів сов.Спосіб життя у більшості сов нічний. Винятками є домовик сич і болотна сова. Що мешкають в Арктиці яструбина і полярна сови полюють вночі протягом літа, а взимку шукають собі прожиток днем. Решта представників сімейства совиних вдень сплять на гілках, в ущелинах скель, на горищах будинків. Окремі види будують собі гнізда в норах або поглибленнях землі.

Практично всі види сов живуть все своє життя на одному місці і люто охороняють його від інших птахів, особливо хижаків. Однак зустрічаються і мігруючі на зиму види, наприклад, болотна сова. Решта ж можуть змінити місце проживання тільки в разі відсутності їжі.

Яструбина сова - справжній хижак, навіть зовні вона схожа на яструба.Харчуються ці птахи мишами, щурами, кроликами, дощовими черв`яками, комахами, зміями, рибою, ракоподібними. У рідкісних випадках можуть їсти падаль. Ссавців ловлять на льоту, а рибу чекають, сидячи на гілці над водою.

Сови дуже балакучі. Крім відомого Ухань, в їх лексикон входить велика кількість інших звуків, які вони видають, коли голодні, охороняють територію, в період розмноження і т.д.

розмноження сов

Філін проживає в лісах середньої смуги.На розмноження цих нічних хижаків великий вплив мають сприятливі погодні умови і наявність їжі. Якщо ці фактори виконуються, то період розмноження настає раніше, яєць буде в гнізді більше. В іншому випадку в кладці буде 2-3 яйця.

Залежно від виду, одні сови створюють пари на все життя, інші утворюють нову пару в кожному наступному шлюбному сезоні. Для кладки яєць в більшості випадків знаходять гнізда інших птахів, дупла дерев, ущелини скель. Окремі види використовують для цих цілей нори гризунів або відкладають яйця в траві. Самостійно будують гнізда дуже рідко. Вибравши відповідне місце, протягом декількох днів самка відкладає до 10-14 яєць. Висиджування пташенят в залежності від виду триває від 24 до 36 днів і починається з дня відкладання першого яйця. Відповідно, пташенята з`являються протягом декількох днів. Надалі нерідкі випадки, коли старші пташенята забирають всю їжу в лихоліття, а молодші голодують.

Сичі відрізняються цікавою зовнішністю, яка навіть увійшла до приказки.Народжуються пташенята безпорадними, на 2 тиждень відкриваються очі. Спочатку їжу приносить самець, а коли дитинчата підростають і їжі потрібно більше, на полювання відлітає і самка. Через 20-25 днів совята вибираються з гнізда. Літають спочатку погано, тому далеко від гнізда не видаляються.

Зовнішній вигляд і спосіб життя інших нічних хижих птахів дуже схожі на совині, хоча і зустрічаються невеликі відмінності і особливості.





Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 71